Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένη, ο Πολιούχος μας


Ο ΑΓΙΟΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΝΕΟΣ, Ο ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΗ ΑΣΚΗΣΑΣ
( Πολιούχος του Αγίου Γεωργίου Ξυνιάδος-εορτάζεται στις 9 ΜΑΙΟΥ )
Ο Άγιος Οσιομάρτυς Νικόλαος ο Νέος, γεννήθηκε από γονείς θεοσεβείς, ευγενείς και πλούσιους, κατά τον 8ο μ.Χ. αιώνα και καταγόταν από την Ανατολή.
Από τα παιδικά του χρόνια συναναστρεφόταν με ενάρετους και συνετούς ανθρώπους και έδειχνε εξαιρετική πνευματική εξέλιξη. Όταν ενηλικιώθηκε κατετάγη στον αυτοκρατορικό στρατό της εποχής του και λόγω της ανδρείας και της μόρφωσής του σύντομα έγινε αξιωματικός και κατόπιν Δούκας, δηλαδή στρατιωτικός Διοικητής και τοποθετήθηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας, από τον αυτοκράτορα Λέωντα ΣΤ΄το σοφό μετά την άλωση της Δημητριάδος το 901 μχ .
Του ανατέθηκε η ασφάλεια της Λάρισας όπου με τη βοήθεια του τοπικού στρατού, κατάφερε να την ενυσχύσει επισκευάζοντας τις οχυρώσεις, εμψύχωσε τον χριστιανικό πληθυσμό και επιδόθηκε σε φιλανθρωπίες.
Ο Νικόλαος , με τη δύναμη και τη φώτιση του Θεού, όταν επισκέφθηκε το όρος της Βουνένης κοντά στη Λάρισα, συνάντησε Μοναχούς που ασκήτευαν στην περιοχή, αποφάσισε να μονάσει και να ασκητεύσει ο ίδιος μαζί τους. Σε μικρό χρονικό διάστημα ο ενάρετος νέος έφτασε σε υψηλότατο σημείο πνευματικής και ενάρετης ζωής, μέσα από νηστεία, προσευχή , αγρυπνία και πνευματική άσκηση.
 Έτσι όταν πλήθος αλλοθρήσκων, αγρίων και πολεμοχαρών Αβάρων που λεηλατούσαν και κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους, έφτασαν κοντά στις Σκήτες των μοναχών, ο Όσιος Νικόλαος εμψύχωσε τους αδελφούς του και τελικά αφού εξασφάλισε τη σωτηρία πολυάριθμων αμάχων ρίχτηκε στη μάχη κατά των κατακτητών μένοντας τελικά με 12 συντρόφους του.
 Όταν Άγγελος Κυρίου ανήγγειλε την είδηση του επικείμενου μαρτυρίου τους οι ευσεβείς μοναχοί με προσευχές και άσκηση περίμεναν καρτερικά τον μαρτυρικό τους θάνατο.
 Οι Άβαροι έφτασαν στις Σκήτες των μοναχών και καθώς δεν κατάφεραν να κάμψουν το φρόνημα και την πίστη των, τους αποκεφάλισαν μετά από πολλά βασανιστήρια, εκτός από τον Νικόλαο τον οποίο λόγω της νεότητας και της ομορφιάς του προσπάθησαν να τον δελεάσουν να αρνηθεί την πίστη του ώστε να του χαρίσουν τη ζωή. Ο Άγιος Νικόλαος αρνήθηκε σθεναρά και οι δήμιοι του των βασάνισαν, αλλάζοντας βάρδιες λόγω της κούρασης, ώσπου ο τόπος κοκκίνισε από το αίμα του και στο τέλος τον αποκεφάλισαν την 9η Μαΐου.
 Το Άγιο και Σεπτό λείψανό του παρέμεινε άταφο αλλά αβλαβές και άφθαρτο, φυλασσόμενο από Αγγέλους Κυρίου, μέχρις ότου ο άρρωστος από λέπρα Δούκας της Θεσσαλονίκης Ευημιανός, κατόπιν εντολής του Αγίου μέσα σε θεία οπτασία, έφτασε εκεί. Ο άρχοντας αφού βρήκε το ιερό σκήνωμα του Αγίου, το έθαψε με τιμές , λούστηκε στην διπλανή πηγή, θεραπεύθηκε από την αρρώστια του και έχτισε Ιερό Ναό στο όνομα Του.
Σήμερα στο χωριό Βούνενα κοντά στη Λάρισα υπάρχει νέος Ναός όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου, η δε αγία και θαυματουργός κάρα και μέρος του λειψάνου του υπάρχουν στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στην Άνδρο κοντά στο χωριό Ώρες .
Προς τιμή του Αγίου έχουν κτισθεί πολλοί Ναοί, σε πολλά μέρη της Ελλάδας , όπως και στο χωριό μας τον Άγιο Γεώργιο του Δήμου Ξυνιάδος Φθιώτιδος. Στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Νικολάου, στον Ναό του στο χωριό Βούνενα, κατά την παράδοση την παραμονή και την ημέρα της εορτής του στις 9 Μαΐου, κάθε χρόνο, τρέχει από τους κορμούς των παρακείμενων δένδρων ένα κόκκινο υγρό που μοιάζει με αίμα, όπως και αναβλύζει αγίασμα από τη πηγή.

ΜΕΓΑΛΗΝΑΡΙΟ
 Χαίροις των Βουνένων λύχνος λαμπρός και της Θεσσαλίας λαμπαδούχος ο φαεινός,
Χαίροις το της Άνδρου, Οσιομάρτυς κλέος και προς Χριστόν μεσίτης θερμός Νικόλαε

                                Ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένη, στον Άγιο Γεώργιο.

Post a Comment

Προσθέστε το σχόλιό σας!
Τα σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη